Vänstertrafik VS Högertrafik

 
En fin fredag som denna fick jag en kommentar om hur det egentligen känns med vänstertrafik? Självklart har jag lust att ge svar! Själv kör jag inte bil här under mitt au pair-år eftersom min värdmamma tar M till/från skolan men att helt plötsligt befinna sig mitt i en värld där bilarna kör på "fel" sida är lika förvirrande om man befinner sig bakom ratten eller inte (även om det blir betydlgit mer påtagligt om man sitter där i bilen, bakom ratten men på fel sida med växelspaken på fel sida...). Om jag skulle köra bil här i England skulle jag dock inte bekymra mig så mycket över att de har vänstertrafik utan mer över att de kör som galningar, haha. 
 
Det tog ett tag innan jag vande mig vid att stå vid ett övergångsställe och tänka "höger, vänster, höger" när man har "vänster, höger, vänster" ingraverat i hjärnan. Även om jag nu lärt mig och tänker med vänstertrafik finns det fortfarande ögonblick då jag får hjärnsläpp och tänker: "Hur ser det egentligen ut i Sverige!? Vilket håll kollar man åt?!" För några veckor sedan blev jag även helt förfärad över att man i Sverige går på bussarna på höger sida, man går ju på på vänstra sidan!
 
Det här med vänstertrafik lär man sig ganska snabbt och till slut sitter det i bakhuvudet utan att man ens funderar över det. De vänner jag har som kör bil här i England säger att det inte är så klurigt som man tror, det är en vanesak! Om man kör bil kör man förmodligen ofta vilket gör att man lär sig på bara några få dagar/gånger. Det är dock inte säkert att du kör bil som au pair (det är olika för alla), familjerna brukar vara tydliga i sin beskrivning över dina arbetsuppgifter om det kommer ingår bilkörning eller inte. Det kan också hända att de vill att du ska ta körlektioner med en engelsk körlärare innan du beger dig ut i vänstertrafiken.
 
Drive safe, people!