Vänstertrafik VS Högertrafik

 
En fin fredag som denna fick jag en kommentar om hur det egentligen känns med vänstertrafik? Självklart har jag lust att ge svar! Själv kör jag inte bil här under mitt au pair-år eftersom min värdmamma tar M till/från skolan men att helt plötsligt befinna sig mitt i en värld där bilarna kör på "fel" sida är lika förvirrande om man befinner sig bakom ratten eller inte (även om det blir betydlgit mer påtagligt om man sitter där i bilen, bakom ratten men på fel sida med växelspaken på fel sida...). Om jag skulle köra bil här i England skulle jag dock inte bekymra mig så mycket över att de har vänstertrafik utan mer över att de kör som galningar, haha. 
 
Det tog ett tag innan jag vande mig vid att stå vid ett övergångsställe och tänka "höger, vänster, höger" när man har "vänster, höger, vänster" ingraverat i hjärnan. Även om jag nu lärt mig och tänker med vänstertrafik finns det fortfarande ögonblick då jag får hjärnsläpp och tänker: "Hur ser det egentligen ut i Sverige!? Vilket håll kollar man åt?!" För några veckor sedan blev jag även helt förfärad över att man i Sverige går på bussarna på höger sida, man går ju på på vänstra sidan!
 
Det här med vänstertrafik lär man sig ganska snabbt och till slut sitter det i bakhuvudet utan att man ens funderar över det. De vänner jag har som kör bil här i England säger att det inte är så klurigt som man tror, det är en vanesak! Om man kör bil kör man förmodligen ofta vilket gör att man lär sig på bara några få dagar/gånger. Det är dock inte säkert att du kör bil som au pair (det är olika för alla), familjerna brukar vara tydliga i sin beskrivning över dina arbetsuppgifter om det kommer ingår bilkörning eller inte. Det kan också hända att de vill att du ska ta körlektioner med en engelsk körlärare innan du beger dig ut i vänstertrafiken.
 
Drive safe, people!

Härligt i Hampstead

 
I tisdags hade jag en ledig eftermiddag och bestämde mig för att åka upp till Hampstead. Med tanke på att det är ett av mina favoritområden i London har jag spenderat alltför lite tid bland dessa gator! Linnéa mötte upp mig utanför tubstationen och det första vi praktiskt taget gjorde var att stanna utanför PAUL och kolla på deras fantastiska bakelser. Man kan inte gå förbi det här stället utan att åtminstone slå ett litet ögonkast in genom fönstret. 
 
 
När vi lyckats dra oss ifrån bakverken gick vi neråt Hampstead High Street till G1 (Giraffe) för att äta lunch! Hungriga som få så det blev det nachoburgare för oss båda två och varsin smoothie. Mums!! Jag älskar giraffen som man fick i smoothien, den blev en souvenir att ta med hem.
 
 
Linnéa fick vara guide eftersom hon befann sig på hemmaplan och vi köpte med oss varma drycker från Costa (de blev dock kalla efter ett tag eftersom vi pratade alltför mycket, haha) och världens godaste brownie samt muffin. Sedan gick vi på måfå in på gator, tittade oss omkring och fotade för fullt tills det var dags för oss att gå skilda vägar. Utanför en biosalong hittade vi en snygg teckning av ingen mindre än Benedict!
 
Foto: Linnéa

Walking in a Winter Wonderland

 
I lördags mötte jag upp Emma, Matilda, Johanna, Lisa och Maria för att gå på något som bara kan beskrivas som en julmarknadsnöjespark. Allt i ett! Vi hade hört talas om Winter Wonderland i Hyde Park, något som är stort för både turister men även en del Londonbor och det kan man ju inte missa. 
 
 
Vi gick in via Hyde Park Corner och hamnade mitt i Angel Christmas Market där vi hittade en massa godsaker (bokstavligt talat, du såg väl chokladfontänerna?). De små gatorna mellan stånden kryllade av människor som njöt av den ljumma kvällen, julmusiken som strömmade ut ur högtalare men även med hjälp av liveband, lamporna i träden och julstämningen som spred sig genom folkhavet. 
 
Till och med papperskorgarna hade fått sig en julig makeover!
 
 
Efter att ha mött upp Maria (min Londonkompanjon och jag som firade 5 månader i London i helgen!!) och även sprungit in i Frida och Sanna en snabbis bestämde vi oss för att crepes lät som en väldigt bra idé. Jag tror jag låter bilderna tala för sig själva och säger bara: DET HÄR ÄR FARLIGT GOTT.
 
Jag försökte vinna mig en gosig vän men det gick inte den här gången... Nära skjuter ingen hare. Foto: Lisa.
 
 
Matilda, Lisa, Johanna och jag fortsatte sedan äventyret. Vi trodde vi hade gått igenom hela Winder Wonderland-området men det fanns så mycket mer. Det var mycket större än Liseberg och om man ska hinna göra allt (åka berg-o-dal-banor och andra åkturer, åka skridskor m.m.) behöver man mer än en kväll. Vi vandrade istället runt och tittade på allt som fanns att se, provade hattar, köpte mössa och åt jordgubbar doppade i vit choklad (!). Vilken kväll!
 
Foto: Matilda
Foto: Lisa